TEE-SE-ITSE ASTIASTO

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Olen tosi huono keksimään persoonallisia syntymäpäivälahjoja. Vähän liiankin monta kertaa olen ostanut sen saman kuohuviinipullon, josta tiedän ystäväni pitävän. Eikä siinä mitään, mikäs sen parempaa kuin tietää, mistä lahjansaaja pitäää. Ja viinipullo on joka tapauksessa hyvä lahja, mutta kuitenkin joskus tekee mieli kokeilla jotain muuta.

Jostain sain sitten ajatuksen itsekuvitetuista astioista. Hankin jo pari kuukautta aiemmin Prismasta näitä Housen valkoisia kulhoja. Aluksi ajatuksenani oli hankkia muki, mutta jostain syystä kulho miellytti enemmän. 

Päätin kuvittaa kolmelle ystävälleni kulhot, heillä kaikilla kun sattui olemaan syntymäpäivät näin syksyn ja talven taitteessa. Ensimmäisen kupin annoin jo syyskuun lopulla, joten minulla ei ole siitä nyt kuvaa. Nämä kaksi esimerkkitapausta annoin eilen oikein mukavissa synttäripippaloissa. :)

Mitä tähän tarvitsee?
  • posliinitussin / posliinimaalia
  • kuumuutta kestävän astian
  • uunin
Tarkoituksenani oli hankkia posliinitussi. Kävinkin läheisessä posliiniliikkeessä ostamassa tuollaisen koritelukynän. Kuitenkaan kyseessä ei ollut tussi, vaan kynästä tuli ikäänkuin mustaa maalia. Tarkka jälki tuntui siis aluksi mahdottomalta, joten pitkään mietin tuleeko tästä mitään. 

Keksin kuitenkin ihan kohtalaisen ratkaisun vaikeasti levittyvän värin suhteen. Tässä tilanteessa sain olla onnellinen siitä, etten yleensä jaksa heittää kuivahtaneita kuulakärkikyniä tai tusseja roskiin. Värin nimittäin sai levittymään melko tarkasti kastamalla kuivahtaneen kynän kapeaa kärkeä maalissa ja siten piirtämällä kulhoon. Oikeastaan kuvailisin projektia enemmän maalaukseksi kuin piirtämiseksi, vaikka kynän avulla sen teinkin.

Kun sain kulhot kuvitettua, laitoin ne 160 asteiseen uuniin. Ohjeen mukaan paistoaika oli 45 minuuttia, mutta itse pidin ainakin puolet pidempään ja lopuksi vielä jälkilämmöllä. Tuntui, että väri kuivui melko huonosti, mutta ilmeisesti se ajan kanssa vielä jähmettyy, sillä jo pari kuukautta sitten kupin saanut ystäväni sanoi, että värit ovat pysyneet hyvin. Kannattaakin heti uunin jälkeen tiskata astia tiskiaineella ja katsoa kuinka käy. Tiskikoneeseen en ehkä itse laittaisi!


Kaikilla näillä ystävilläni on lemmikit, joten maalasin niiden kuvat kuppeihin. Kilpparin omistaja tykkää reissata ja pitää Kreikan maisemista, joten yhdistin nämä asiat hänen lahjassaan. Tein aiemmin vielä vastaavanlaisen astian, johon maalasin kaksi kissaa. :)

Ovatko itsetehdyt lahjat hyvä idea? Vai olisiko sittenkin pitänyt ostaa se viinipullo? 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Milja ja Muoviruusut 2014-2015 / Design: Milja .